01 december 2015

Cirkeltje rond voor Segbroek College

Honderd leerlingen van het Segbroek College ontvingen tijdens de kick-off van de Circular School Challenge een belangrijke vraag van hun rector M. Korsten: ‘geef mij advies over hoe we hier op onze school de grondstofstromen kunnen verduurzamen?’

 

 

Uitdaging!

Leerlingen gingen de uitdaging aan en richtten een eigen adviesbureau op. Om van daaruit de circulariteit binnen de school onder de loep te nemen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met afgeschreven computers? En hoe zit het met alle weggegooide bekertjes in de kantine van de docentenkamer? Zijn er voor de school kansen om kosten te besparen? En wat is dan het rendement?

 

 

Circular School Challenge

Om het jonge adviesbureau het meeste uit zichzelf te laten halen, bood Circular School Challenge ondersteunend vakoverstijgend onderwijs over grondstoffen. Maar ook inzicht in circulaire economie, middels gastlessen door young professionals die dagelijks met het onderwerp bezig zijn. Het uiteindelijke advies van de leerlingen moet gaan bijdragen aan een duurzamer Segbroek College.

 

 

Presentaties op ministerie van I&M

Ter afsluiting van de opdracht werden de jonge adviseurs van 5V bij het ministerie van I&M ontvangen met een heerlijk en duurzaam ontbijt. Daarna volgden de presentaties van hun adviezen, ingeleid door dagvoorzitter Antoine Heideveld van het Groene Brein. Staatssecretaris Sharon Dijksma had een videoboodschap voor de jonge adviseurs, waarin ze aangeeft dat onze manier van omgaan met het milieu schade toebrengt aan de natuur. En dat het zaak is voor een ieder - ook voor de leerlingen - om bij jezelf te beginnen met verduurzamen van de wereld.

 

Na deze heldere boodschap is het tijd voor de adviesbureaus ‘GreenVision’,  ‘GroenGedaan’,  ‘COnee’ en ‘Green College’ om hun adviezen te delen met alle aanwezigen. Uiteenlopende ideeën passeren de revue: van zonnepanelen en afval scheiden tot warme truiendag en alle leraren een eigen mok. De jonge adviseurs benadrukken het belang om hun ideeën ook daadwerkelijk een concreet vervolg te geven, aangezien de meeste realistisch haalbaar zijn. De rector plande daarop de allereerste actie: op 05 februari is het warme truiendag op het Segbroek College: thermostaat naar beneden, warme trui aan!

 

Het panel - bestaande uit de opdrachtgever en experts - dat alle presentaties aanhoorde en beoordeelde, was diep onder de indruk. De woorden van het panel waren zeer lovend: ‘dit is een mooi begin van een circulaire school!’

 

 

Scholen voor Duurzaamheid

Circular School Challenge is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de werkgroep Jong en Duurzaam van NJR en IVN Zuid-Holland met ondersteuning van NME Den Haag. Circulair School Challenge is een project binnen Scholen voor Duurzaamheid (SvD) - het educatieve programma van IVN voor VO. Belangrijkste kenmerk van ieder SvD project is dat er altijd door leerlingen nagedacht wordt over en gewerkt wordt aan een echte opdrachtvraag van een echte opdrachtgever. Wil je meer weten over het programma Scholen voor Duurzaamheid of over het project Circulair School Challenge? Of ben je geïnteresseerd in deelname in Zuid-Holland? Neem dan contact op Mereke Wijsman [IVN]| m.wijsman@ivn.nl | 070-3023030.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid